Bizi takip edin
  >    >  Aile ve Miras Hukukunda Arabuluculuk

Aile ve Miras Hukukunda Arabuluculuk

Aile ve Miras Hukukunda Arabuluculuk

Aile ve miras arabuluculuğu, 6325 sayılı Kanun çerçevesinde kişilerin serbestçe tasarruf edebileceği ve kamu düzeni sınırları dışında kalan uyuşmazlıklarda uygulama alanı bulmaktadır. Bilindiği üzere aile mahkemelerinde mal rejiminin tasfiyesi, asliye hukuk mahkemelerinde de miras davaları uzun sürmekte ve aile içi husumetin derinleşmesine sebebiyet vermektedir. Ancak boşanma ve velayetin aile hukukundaki arabuluculuğun konusu olamayacağı vurgulanmalıdır. Başka bir ifade ile aile arabulucusu; eşlerin boşanmasına, velayetin tesisine dair anlaşmaları geçerli hâle getiremez.

Benzer şekilde miras uyuşmazlıklarında tarafların arabuluculuk süreci sonunda vardığı anlaşma metni direkt olarak tapuda taşınmaz devrini sağlamamaktadır. Öte yandan arabuluculuk ile anlaşma sağlayan tarafların kendi iradeleriyle oluşturdukları bu sulhü sürdürdükleri görülmektedir. Özellikle miras uyuşmazlıklarında taraflar arasında esasen geçmişten gelen iletişimsel sorunların aşılması, gönüllü anlaşmaların yolunu açabilmektedir. Sonuç olarak aile ve miras hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkların, uzlaşarak çözümü için atılan adımlar, bir yandan mahkemelerdeki iş yükünün azalmasını diğer yandan taraflar arabuluculuk sürecinde anlaşamayıp mahkemeye gitseler dahi konuların netleşmesini ve belki de daha kolay çözülebilir hâle gelmesini sağlayacaktır.

Aile ve miras uyuşmazlıklarında arabuluculuk yapılabilmesi için tarafların ayırt etme gücüne sahip olmaları ve özgür iradeleri ile hareket etmeleri hususu büyük önem taşımaktadır.

Özellikle aile hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda aile içi şiddetin olup olmadığı, bilgilendirme ve değerlendirme aşamasında özenle araştırılmalıdır. Eğer aile içi şiddet varsa taraflar arasında eşitlik sağlanamayacağı için arabuluculuk uygun olmayacaktır. Miras uyuşmazlıklarında da güç dengesizliğinin tarafların özgür iradelerine engel olduğu durumlarda arabuluculuk yapılmamalıdır. Esas olan, sorunlarını uzlaşarak çözmeyi, yargılama sürecine tercih eden taraflarla arabuluculuk yapılmasıdır.

“Aile ve Miras Hukukunda Arabuluculuk.”

Arabuluculuk ile uyuşmazlıkların çözümü taraflara çok sayıda fayda sağlamaktadır. Bunların en başında kendilerini rahatça ve tam olarak ifade edebildikleri bir ortam sağlanması gelmektedir. Bu sayede özellikle çocuklu ailelerde ve miras uyuşmazlıklarında ilişkilerin iyileştirilerek sürdürülmesi mümkün olabilmektedir. Sürecin mahkeme yargılamasına göre daha basit ve tarafların kontrolünde ilerlemesinin yanı sıra daha ekonomik olması da önemli bir avantajdır. Taraflar arabuluculuk sürecinde anlaşmak zorunda olmadıklarını ve istedikleri zaman mahkemeye gidebileceklerini bildikleri için üzerlerinde baskı hissetmeden müzakere edebileceklerdir.

Hatem Arabuluculuk – Aile ve Miras Hukukunda Arabuluculuk

Arabuluculuğun beklenen faydaları sağlayabilmesi için en önemli koşul, arabulucunun yetkinliğidir. Aile ve miras uyuşmazlıkları, maddi unsurları yanında psikolojik unsurları da olan ilişkiler ağında, gelişmiş becerilere ihtiyaç duyulan bir alandır. Arabulucunun donanımı ve deneyimi bu hassas alanda olumlu sonuçlar alınması için çok önemlidir..

Gerekli hukuki konularda yardım için?